
Z dziejów kultury Pomorza w XVIII-XX w., t. III
Materiały pokonferencyjne
red. J. Borzyszkowski
W publikacji prezentowane jest ok. 140 przepisów tradycyjnych i regionalnych potrwa charakterystycznych dla obszaru działania LGD Sandry Brdy. tj. gmin Chojnice, Brusy, Czersk, Konarzyny i Lipnica.
Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach. Panny na wydaniu, które miały wkrótce stać się gospodyniami, od wczesnego dzieciństwa opanowywały kuchenne umiejętności, podpatrując krzątające się po kuchni starsze pokolenia. Te, które praktykowały w obfitujących w zagraniczne składniki i zamorskie kondymenty kuchniach dworskich albo w pielęgnujących polską tradycję kuchniach ziemiańskich, zanosiły zaczerpnięte z nich inspiracje do własnych domów, ubogacając tym samym klasykę własnego stołu. (...)
Właśnie teraz odchodzą ostatnie pokolenia gospodyń, które miały jeszcze szansę zgłębiać kuchenne tajniki w codziennej domowej krzątaninie, w naturalny sposób nabywając przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę i umiejętności. Wybrzmiewa zatem ostatni dzwonek na spisanie ich relacji i wspomnień, począwszy od tych podświadomie zapomnianych, bo świadczących o ubóstwie dawnych czasów, po te najbardziej wystawne, świadczące o bogatej tradycji regionu. (...)
Niech zatem ta publikacja stanowi preludium do pogłębionej dyskusji na temat tradycji lokalnej kuchni. W żadnym razie nie należy jej traktować jako zamkniętą całość ani jako jedynie obowiązującą wyrocznię w tej sprawie. Wprost przeciwnie, zachęcam wszystkich tych, którym dziedzictwo kulinarne, a z nim krzewienie lokalnych zwyczajów i tradycji, leży głęboko na sercu, do aktywnego odkrywania zapomnianych smaków i przepisów. Oto jest po temu okazja.
Artur Michna – Krytyk kulinarny
Zespół redakcyjny: Grażyna Wera-Malatyńska, Stanisław Piesik, Artur Michna, Maria Guz, Teresa Kropidłowska
Opracowanie kaloryczności – dietetyk Ewa Pierucka
Indeks : 556 9788393851676
Opis:
Specyficzne kody :
Stan: Nowy
Materiały pokonferencyjne
red. J. Borzyszkowski
Seria prezentuje nowe polskie i zagraniczne badania nad dziedzictwem i pamięcią kulturową oraz współczesne dyskusje poświęcone metodom i teoriom związanym z tą problematyką.
Czy odgadniesz chronologiczną kolejność ważnych i ciekawych wydarzeń z historii Polski i Kaszub?
Specjalne wydanie bestsellerowej gry z KASZUBSKIM dodatkiem!
O czary mógł zostać oskarżony każdy, niezależnie od płci, wieku czy pochodzenia. Ofiarami najczęściej padały jednak kobiety. Według Heinricha Kramera i Jakoba Sprengera, autorów Malleus Maleficarum – słynnego podręcznika dla łowców czarownic napisanego w 1486 roku – czarownicą mogła zostać każda kobieta, zarówno ta zajmująca się zielarstwem lub medycyną, jak i pobożna mniszka. Czarownice z Prus i Pomorza przybliżają Czytelnikom losy oskarżonych, którzy zostali postawieni przed trybunałem sądowym, torturowani i skazani za rzekome konszachty z diabłem.
Pytanie o obecny stan i status języka kaszubskiego oraz odbiór pomorskiej kultury stało się przedmiotem czwartej Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej z cyklu „Językowy, literacki i kulturowy obraz Pomorza dawniej i dziś” poświęconej prof. dr. hab. Edwardowi Brezie w 85. rocznicę urodzin. Spotkanie badaczy, które odbyło się 22 września 2017 roku na Uniwersytecie Gdańskim, dało możliwość wypowiedzi zarówno językoznawcom, jak i literaturoznawcom oraz kulturoznawcom zainteresowanym problematyką pomorską.
Pierwsza tak obszerna monografia poświęcona kolędowaniu i grupom kolędniczym na Kaszubach.
Teczka zawiera 20 barwnych plansz formatu A3 oraz 20 odpowiednich matryc czarno-białych do kopiowania na płótno. Każda zawiera numerację kolorów użytych nici wg producentów oraz praktyczne rady dotyczące techniki haftowania i przenoszenia wzoru na płótno. Całość jest zafoliowana.