
Niewielki słowniczek polsko-kaszubski, opracowany zgodnie ze współcześnie obowiązującymi zasadami pisowni kaszubskiej, zawierający około 700 słów oraz podstawowe zwroty w jęz. kaszubskim.
W publikacji prezentowane jest ok. 140 przepisów tradycyjnych i regionalnych potrwa charakterystycznych dla obszaru działania LGD Sandry Brdy. tj. gmin Chojnice, Brusy, Czersk, Konarzyny i Lipnica.
Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach. Panny na wydaniu, które miały wkrótce stać się gospodyniami, od wczesnego dzieciństwa opanowywały kuchenne umiejętności, podpatrując krzątające się po kuchni starsze pokolenia. Te, które praktykowały w obfitujących w zagraniczne składniki i zamorskie kondymenty kuchniach dworskich albo w pielęgnujących polską tradycję kuchniach ziemiańskich, zanosiły zaczerpnięte z nich inspiracje do własnych domów, ubogacając tym samym klasykę własnego stołu. (...)
Właśnie teraz odchodzą ostatnie pokolenia gospodyń, które miały jeszcze szansę zgłębiać kuchenne tajniki w codziennej domowej krzątaninie, w naturalny sposób nabywając przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę i umiejętności. Wybrzmiewa zatem ostatni dzwonek na spisanie ich relacji i wspomnień, począwszy od tych podświadomie zapomnianych, bo świadczących o ubóstwie dawnych czasów, po te najbardziej wystawne, świadczące o bogatej tradycji regionu. (...)
Niech zatem ta publikacja stanowi preludium do pogłębionej dyskusji na temat tradycji lokalnej kuchni. W żadnym razie nie należy jej traktować jako zamkniętą całość ani jako jedynie obowiązującą wyrocznię w tej sprawie. Wprost przeciwnie, zachęcam wszystkich tych, którym dziedzictwo kulinarne, a z nim krzewienie lokalnych zwyczajów i tradycji, leży głęboko na sercu, do aktywnego odkrywania zapomnianych smaków i przepisów. Oto jest po temu okazja.
Artur Michna – Krytyk kulinarny
Zespół redakcyjny: Grażyna Wera-Malatyńska, Stanisław Piesik, Artur Michna, Maria Guz, Teresa Kropidłowska
Opracowanie kaloryczności – dietetyk Ewa Pierucka
Indeks : 556 9788393851676
Opis:
Specyficzne kody :
Stan: Nowy
Niewielki słowniczek polsko-kaszubski, opracowany zgodnie ze współcześnie obowiązującymi zasadami pisowni kaszubskiej, zawierający około 700 słów oraz podstawowe zwroty w jęz. kaszubskim.
Książka niniejsza jest rozlęgłą tematycznie i geograficznie opowieścią o, głównie dawnym Pomorzu poprzez pryzmat folkloru słownego, mitu, stereotypu, podań i historii wyobrażonej. Jest to ludowa w gruncie rzeczy wizja świata, którego już nie ma, a do którego chętnie przecież chcemy się coraz częściej odwoływać budując swoją tożsamość.
Materiały pokonferencyjne
red. C. Obracht-Prondzyński
Materiały z sympozjum przeprowadzonego w dniach 23-24 października 2002 roku w Gdańsku.
Obchody świąt Bożego Narodzenia są w Polsce powszechnie fetowane jako najistotniejsze w obrzędowości dorocznej. Album dokumentuje, w jaki sposób obchody świąt Bożego Narodzenia są obecnie widoczne w przestrzeni publicznej, która jest tu rozumiana nie przez pryzmat własności danego obszaru, a poprzez jego publiczną dostępność dla oka.