• Tygiel smaków
  • Tygiel smaków
  • Tygiel smaków
  • Tygiel smaków

Tygiel smaków - książka kucharska

37,14 zł
Cena nie uległa zmianie

W publikacji prezentowane jest ok. 140 przepisów tradycyjnych i regionalnych potrwa charakterystycznych dla obszaru działania LGD Sandry Brdy. tj. gmin Chojnice, Brusy, Czersk, Konarzyny i Lipnica.

Ilość

Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach. Panny na wydaniu, które miały wkrótce stać się gospodyniami, od wczesnego dzieciństwa opanowywały kuchenne umiejętności, podpatrując krzątające się po kuchni starsze pokolenia. Te, które praktykowały w obfitujących w zagraniczne składniki i zamorskie kondymenty kuchniach dworskich albo w pielęgnujących polską tradycję kuchniach ziemiańskich, zanosiły zaczerpnięte z nich inspiracje do własnych domów, ubogacając tym samym klasykę własnego stołu. (...)

Właśnie teraz odchodzą ostatnie pokolenia gospodyń, które miały jeszcze szansę zgłębiać kuchenne tajniki w codziennej domowej krzątaninie, w naturalny sposób nabywając przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę i umiejętności. Wybrzmiewa zatem ostatni dzwonek na spisanie ich relacji i wspomnień, począwszy od tych podświadomie zapomnianych, bo świadczących o ubóstwie dawnych czasów, po te najbardziej wystawne, świadczące o bogatej tradycji regionu. (...)

Niech zatem ta publikacja stanowi preludium do pogłębionej dyskusji na temat tradycji lokalnej kuchni. W żadnym razie nie należy jej traktować jako zamkniętą całość ani jako jedynie obowiązującą wyrocznię w tej sprawie. Wprost przeciwnie, zachęcam wszystkich tych, którym dziedzictwo kulinarne, a z nim krzewienie lokalnych zwyczajów i tradycji, leży głęboko na sercu, do aktywnego odkrywania zapomnianych smaków i przepisów. Oto jest po temu okazja.

Artur Michna – Krytyk kulinarny

Zespół redakcyjny: Grażyna Wera-Malatyńska, Stanisław Piesik, Artur Michna, Maria Guz, Teresa Kropidłowska

Opracowanie kaloryczności – dietetyk Ewa Pierucka

Indeks : 556 9788393851676

Opis:

Format:
19 x 24 cm
Język:
polski
Liczba stron:
142
Oprawa:
twarda
Wydawca:
Stowarzyszenie Wdzydzko - Charzykowska Lokalna Grupa Rybacka „Mòrénka”
Miejsce i rok wydania:
Gdańsk 2020

Specyficzne kody :

Stan: Nowy

Produkty w tej samej kategorii:

Boże Narodzenie w przestrzeni publicznej Kaszub

Obchody świąt Bożego Narodzenia są w Polsce powszechnie fetowane jako najistotniejsze w obrzędowości dorocznej. Album dokumentuje, w jaki sposób obchody świąt Bożego Narodzenia są obecnie widoczne w przestrzeni publicznej, która jest tu rozumiana nie przez pryzmat własności danego obszaru, a poprzez jego publiczną dostępność dla oka.

Cena 71,43 zł

Promocje

244x316reklama kaszubska ksiazka mala_2.png

https://kaszubskaksiazka.pl/szukaj?ticats=0&s=bycio