Smaki Gdańska

120,00 zł
Brutto

PRZEDSPRZEDAŻ!

Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.

Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte
z wydanej w 1858 roku „Gdańskiej książki kucharskiej”. Każde danie uwiecznione jest
w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.

Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.

Indeks : 610 978-83-8127-868-3

W magazynie : 1 Przedmiot

Opis:

Format:
21,5 x 28 cm
Język:
polski
Liczba stron:
260
Oprawa:
twarda
Wydawca:
Bernardinum
Miejsce i rok wydania:
2022

Specyficzne kody :

Zobacz także

Produkty w tej samej kategorii:

Zarys etnografii Kaszub

Zarys etnografii Kaszub to uwspółcześnione wydanie dwóch ważnych prac przedwojennych etnografów – Friedricha Lorentza i Adama Fischera, które opublikowane zostały w 1934 roku przez Instytut Bałtycki z Poznania w pracy zbiorowej Kaszubi. Kultura ludowa i język. 

Cena 39,00 zł

Promocje



https://kaszubskaksiazka.pl/szukaj?ticats=0&s=bycio