

0"Haft kaszubski" to bogato ilustrowany przewodnik po głównych szkołach pomorskiego hafciarstwa, przybliżający ich charakterystyczne cechy oraz prezentujący barwny wybór prac wykonanych w danych stylach.
Haftowanie jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych dziedzin sztuki ludowej na Kaszubach. Swoją mistrzowską formę i bogatą ornamentykę zawdzięcza działalności żukowskich norbertanek i żarnowieckich benedyktynek, które swojej sztuki uczyły dziewczęta z przyklasztornych szkół, a one przekazywały ją dalej.
Indeks : 642 978-83-7591-384-2
Opis:
Specyficzne kody :
Stan: Nowy
Kaszëbsczé dramatopisarstwò nie je dzys dnia nômòcniészim dzélã ùtwórstwa, a na wëdôwiznowim rënku, czej sã ùkazëją dzeła negò ôrtu, przeważno są òne wskrzeszenim dokazów ju dôwno napisónëch i òd dôwna nie wëdôwónëch. A wiedno przëswiécô temù deja „ùretaniô òd zabëcégò".
Pusta noc to niezwykły i wciąż żywy na Kaszubach obyczaj. Dotyczy on ostatniej nocy przed pogrzebem zmarłej osoby, kiedy to ludzie gromadzą się w domu nieboszczyka, aby odmówić tam różaniec. Po odmówieniu modlitwy zgromadzeni jednak nie odchodzą do swoich domów. Pozostają w domu żałoby, aby do rana śpiewać pieśni pustonocne.
Autorki kompozycji: Wanda Dzierzgowska, Małgorzata Gruba, Maria Płotka, Bernadeta Reglińska
Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
W publikacji został opisany historyczny FISHMARKT będący nawiązaniem do wielowiekowej tradycji Targu Rybnego w Gdańsku, sięgającej 1343 roku.
Zagrożenia i szanse. Porównanie stopnia zaawansowania procesów odchodzenia od języka.