- Nowy

Powiślańska tradycja kulinarna – elegancko wydane blisko 70 przepisów, które zebrano wśród gospodyń oraz gospodarzy – głównie z okolic Sztumu i Kwidzyna. W obszernym wstępie została przedstawiona historia regionu i kulinariów od XIX wieku do czasów współczesnych.
Spis treści
Od autora
Przeliczniki proporcji
Zupy
Czarnina oszczędna
Czarnina z dodatkiem gruszek z goździkami
Kapuśniak
Kartoflanka
Wurst zupa
Zagraj
Zupa ogórkowa
Zupa owocowa
Potrawy z mąki, warzyw, owoców i grzybów
Bożonarodzeniowe paszteciki do barszczu
Bułeczki
Chleb z ziarnami
Gołąbki z farszem ziemniaczanym
Kapusta szmurowana
Kartacze
Kiszka ziemniaczana
Kluski kładzione
Kluski ziemniaczane
Kotlety mielone z chleba
Lane placki (naleśniki)
Pierogi z Bieszczad
Placki z jabłkami
Placki kartoflane
Racuchy
Sałatka kartoflowa (jarzynowa)
Potrawy mięsne
Gotowana kura w białym sosie
Karkówka faszerowana
Kiełbasa biała ze śliwką
Pasztet mięsny
Smażone wątróbki gęsie z jabłkiem
Zylc (galareta wieprzowa)
Potrawy rybne
Karp faszerowany
Ryba w occie
Sałatka śledziowa
Śledź po sztumsku
Ślepy śledź
Ciasta, ciastka i inne słodkości
Babka piaskowa
Bochenki czekoladowe
Bożonarodzeniowy kompot z suszonych owoców
Chrusty
Ciastka z gotowanych żółtek
Czerwona kaszka (Rote Grütze)
Deser ananasowy
Drożdżówka
Fafernuski
Frankfurter Kranz
Galaretka o smaku Waldemeister
Gotowana baba na Wielkanoc
Jabłko czernińskie
Kartofelki marcepanowe
Katarzynki
Kruche ciastka
Legumina
Makronki
Pączki
Pierniczki bożonarodzeniowe
Piernik staropolski
Rogaliki z jabłkami
Sos waniliowy
Tort orzechowy
Wafle (gofry
Przetwory i nalewki
Buraczki
Buraczki pruskie
Grzyby marynowane
Kapusta kiszona z kminkiem
Nalewka z gruszki
Nalewka z mniszka lekarskiego
Nalewka z kwiatu czarnego bzu
Ogórki kiszone
Maślane ogórki kiszone
Powiślańska śliwka w occie
Tom III
Materiały pokonferencyjne
red. J. Borzyszkowski, T. Rembalski
Przygotowane przez bytowiankę – Ingę Mach opracowanie stanowi kompendium wiedzy o ludowym wyszywaniu, z akcentem położonym na lokalny haft kaszubski. Książka rozpoczyna się od przybliżenia historii haftu, ale prezentuje głównie techniki wyszywania, co może być przydatne dla osób, które dopiero sięgają po igłę.
Album, w którym uchwycone zostało życie skupione na dużym obszarze, subiektywnie określonym nazwą "między Brdą a Wdą", gdzie granice określają ludzie, architektura, woda i natura, tworząc wzajemne przenikanie. Jest to kraina urokliwej przyrody, doceniona przez UNESCO jako Światowy Rezerwat Biosfery "Bory Tucholskie".
Wielkie Pmorze- idea wielonarodowej przestrzeni kulturowej, rozciągającej się wg współczesnych podziałów terytorialnych na ziemiach polskiego Pomorza Wschodniego i Zachodniego oraz niemieckiego Pomorza Przedniego i Meklemburgii.