- Obecnie brak na stanie

Ludowe rytuały lecznicze na Pomorzu
Lecznictwo ludowe jest ważnym działem wiedzy użytkowej przynależnym do kultury ludowej. Jednakowoż istotny dla zrozumienia czym lecznictwo ludowe w istocie jest, wydaje się być jego aspekt symboliczny.
Ludowe rytuały lecznicze na Pomorzu
Autor proponuje odczytanie znaczenia rozmaitych form leczenia i praktyk religijno-magicznych stosowanych dawniej na Pomorzu poruszając się wśród symboli, znaków i struktur. Dane językowe zawarte w opisach etnograficznych stanowią istotne wskazówki do odkrycia znaczenia czynności symbolicznych wykonywanych w procesie uzdrawiania. Wskazują na bardzo ważną rolę języka jako przekaźnika wyobrażeń i równocześnie narzędzia walki z chorobą. W kulturach tradycyjnych leczenie przyjęło formę rytuału, którego celem jest wydobycie człowieka z choroby, ze stanu pozornej śmierci, po to, aby odzyskał zdrowie, a więc powrócił do życia. Książka pełna jest magicznych uzdrawiających zamawiań...
Indeks : 648 9788366410336
Opis:
Specyficzne kody :
Eleganckie wydanie kaszubskich przepisów kulinarnych, w twardej oprawie z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.
0"Haft kaszubski" to bogato ilustrowany przewodnik po głównych szkołach pomorskiego hafciarstwa, przybliżający ich charakterystyczne cechy oraz prezentujący barwny wybór prac wykonanych w danych stylach.
„O Latarni Stilo. Legendy Pomorskie” to zbiór najciekawszych legend z rejonów północnej Polski w opracowaniu laureatki konkursu literackiego „Legendy błękitnej krainy” Magdaleny Kubiak.
Czym są „biedni rycerze”? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.
Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
Zbiór legend o kaszubskim Gdańsku napisanych przez prof. Jerzego Sampa.
Materiały pokonferencyjne
red. J. Borzyszkowski
Wieloautorska praca monograficzna pod redakcją Daniela Kalinowskiego.