

Kaszubska kuchnia to swego rodzaju kulinarny zapis dziejów Pomorza, gdzie spotykały się tradycje pomorskie, niemieckie, polskie i skandynawskie. W książce autorka przedstawia wybór 70 najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw, które można dziś spotkać na pomorskich stołach.
To nie tylko tradycyjne dania z ryb i mięsa, ale także potrawy mączne – choćby pierogi – które na dobre trafiły do kaszubskiej kuchni w ostatnim półwieczu, potrawy bezmięsne z warzyw i grzybów oraz desery – ciasta i uwielbiane nie tylko przez najmłodszych słodkości. Przez stulecia kaszubskie gospodynie dbały, by łatwe w przygotowaniu posiłki były przede wszystkim treściwe. Beata Waśniewska wydobyła z tych tradycyjnych przepisów to, co najlepsze, dostosowując je przy okazji do dzisiejszych przyzwyczajeń kulinarnych i oczekiwania, aby wszystko, co spożywamy, było „fit” i „bio”.
Z tego Słownika korzystać mogą wszyscy, którzy chcą wzbogacić zasób swego słownictwa kaszubskiego tak w mowie, jak i przy tworzeniu tekstów pisanych.
Edward Breza (1932-2017), kaszubski lingwista, profesor Uniwersytetu Gdańskiego, Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy i innych polskich szkół wyższych, jeden z najbardziej znaczących kaszubistów.
Był aktywnym uczestnikiem procesu rozwojowego kaszubskiej językowej emancypacji i prac nad normalizacją języka kaszubskiego.
W tej książce dokładnie opisano, jak przygotować zupy, tradycyjne potrawy na Wielkanoc, potrawy na Boże Narodzenie, potrawy Kaszubów na co dzień, desery i różne przetwory.
#kuchniakaszubska #ksiazkakucharska #smakikaszub
Obszerna publikacja zawierająca zbiór wspomnień byłych uczestników zespołu na temat ich bardzo bogatej działalności
Zbiór legend o kaszubskim Gdańsku napisanych przez prof. Jerzego Sampa.
Powiślańska tradycja kulinarna – elegancko wydane blisko 70 przepisów, które zebrano wśród gospodyń oraz gospodarzy – głównie z okolic Sztumu i Kwidzyna. W obszernym wstępie została przedstawiona historia regionu i kulinariów od XIX wieku do czasów współczesnych.
Praca zawiera malarską i tekstową dokumentację sześciu plenerów malarskich, które dotyczyły wybranych aspektów literatury kaszubskiej.