

Kaszubska kuchnia to swego rodzaju kulinarny zapis dziejów Pomorza, gdzie spotykały się tradycje pomorskie, niemieckie, polskie i skandynawskie. W książce autorka przedstawia wybór 70 najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw, które można dziś spotkać na pomorskich stołach.
To nie tylko tradycyjne dania z ryb i mięsa, ale także potrawy mączne – choćby pierogi – które na dobre trafiły do kaszubskiej kuchni w ostatnim półwieczu, potrawy bezmięsne z warzyw i grzybów oraz desery – ciasta i uwielbiane nie tylko przez najmłodszych słodkości. Przez stulecia kaszubskie gospodynie dbały, by łatwe w przygotowaniu posiłki były przede wszystkim treściwe. Beata Waśniewska wydobyła z tych tradycyjnych przepisów to, co najlepsze, dostosowując je przy okazji do dzisiejszych przyzwyczajeń kulinarnych i oczekiwania, aby wszystko, co spożywamy, było „fit” i „bio”.
5Autorami publikacji Historia Kaszubów na jeden wieczór są: Michał Hinc, Adam Lubocki oraz Mateusz Szuba – pracownicy wejherowskiego Muzeum.
Księga Kapłańska jest trzecią księgą Biblii i trzecią księgą starotestamentowego zbioru ksiąg, który po hebrajsku nazywany jest Torą, a w kanonie chrześcijańskim zazwyczaj Pięcioksięgiem. W tradycji żydowskiej nazwa tej Księgi – I wezwał, pochodzi od pierwszych jej słów w języku hebrajskim. Za nazwą tej Księgi w języku polskim (Kapłańska) przyjmujemy w języku kaszubskim nazwę Knéga Kapłańskô.
Kutry i łodzie rybackie z Boru i Jastarni, Bohdan Huras, Franciszek Necel, Mirosław Kuklik
Książka jest fascynującą, bogato udokumentowaną historią rybołówstwa morskiego obu tych leżących na Mierzei Helskiej miejscowości. Na 438 stronach formatu A4 jej autorzy, chyba obecnie najznakomitsi znawcy historii rybołówstwa morskiego znad Zatoki Gdańskiej, szczegółowo omawiają dzieje głównego zajęcia ich mieszkańców, począwszy od 1920 roku.
O Sominach opowiada niedawno wydana przez Wydawnictwo Nowator w Kartuzach książka Wiktora Schroedera "Dzieje Somin: opowieść z pogranicza" .