- Obecnie brak na stanie

"Tradycyjna kuchnia kociewska" - książka prezentuje kociewską tradycję kulinarną.
Zamieszczono ponad 70 przepisów zebranych wśród gospodyń Z Kociewia oraz oryginalnego przedwojennego zeszytu z przepisami babki autorki. Przedstawiono tylko sprawdzone receptury, niektóre nagrodzone w regionalnych konkursach kulinarnych.
Ze wstępu:
"Jestem jednym z kilkuset tysięcy Kaszubów, dla których kolebką i miejscem bytowania są Kaszuby – ich Mała Ojczyzna. Te wspomnienia, które powierzam szanownym czytelnikom, to życie, to historia jednego człowieka, ściśle powiązana z ziemią kaszubską, której najnowsze dzieje ukształtowały jego przeżycia, charakter, osobowość i działalność. Częste powtarzanie słowa „pamiętam” nie jest bynajmniej przesadą. Po prostu spisałem i pokazałem to, co mi towarzyszyło przez całe dotychczasowe życie…"
W tej książce dokładnie opisano, jak przygotować zupy, tradycyjne potrawy na Wielkanoc, potrawy na Boże Narodzenie, potrawy Kaszubów na co dzień, desery i różne przetwory.
#kuchniakaszubska #ksiazkakucharska #smakikaszub
Przy zakupie prosimy o podanie informacji, który numer magnesu Państwo wybrali.
Księga Jubileuszowa Profesora Józefa Borzyszkowskiego z okazji 70. Rocznicy Urodzin
Teczka zawiera 20 barwnych plansz formatu A3 oraz 20 odpowiednich matryc czarno-białych do kopiowania na płótno. Każda zawiera numerację kolorów użytych nici wg producentów oraz praktyczne rady dotyczące techniki haftowania i przenoszenia wzoru na płótno. Całość jest zafoliowana.
Album dokumentuje działalność artystyczną Jana Miśka, która dotyczy Pomorza, a w szczególności Kaszubszczyzny. „Kaszubskie stegny” są swoistym artystycznym dokumentem, plastyczno-literacką prezentacją złożonych, często bardzo trudnych losów społeczności Kaszubów.