- Obecnie brak na stanie

"Tradycyjna kuchnia kociewska" - książka prezentuje kociewską tradycję kulinarną.
Zamieszczono ponad 70 przepisów zebranych wśród gospodyń Z Kociewia oraz oryginalnego przedwojennego zeszytu z przepisami babki autorki. Przedstawiono tylko sprawdzone receptury, niektóre nagrodzone w regionalnych konkursach kulinarnych.
Eleganckie wydanie kaszubskich przepisów kulinarnych, w twardej oprawie z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.
Prostokątna naklejka z Gryfem i napisem Kaszëbë.
Ciekawy akcent promujący Kaszuby.
Przy zakupie prosimy o podanie informacji, który numer magnesu Państwo wybrali.
Oswoić śmierć. Edukacyjny potencjał kaszubskich rytuałów pogrzebowych
Na wyróżnienie zasługuje zarówno podjęcie próby utrwalenia kaszubskich zwyczajów i rytuałów okołopogrzebowych w Polsce oraz w Kanadzie, jak i autorska interpretacja, zmierzająca do stworzenia prospektywnej myśli, dotyczącej edukacji do śmierci opartej na wrażliwości na kulturę rodzimą. (…) Praca (…) jest ważną inspiracją do myślenia o śmierci, refleksji nad życiem i koniecznością uświadomienia sobie, co jest ważne. Skłania również do namysłu, w jaki sposób energia emocjonalna oraz solidarność grupowa, jaka rodzi się w kontekście sytuacji granicznej, mogą stać się dla każdego z nas momentem edukacyjnym.
Prof. zw. dr hab. Cezary Obracht-Prondzyński0
Książka ta jest osobistą podróżą we wspomnienia, opowieścią wspomaganą fotografiami o małym miasteczku na południu Kaszub (Brusy), które na lipcowy tydzień stawało się folklorystyczną stolicą Polski. Może ktoś z Was rozpozna się na fotografiach i przypomni sobie emocje wzruszenia i entuzjazm, jakie towarzyszyły festiwalowym koncertom.
Album, w którym uchwycone zostało życie skupione na dużym obszarze, subiektywnie określonym nazwą "między Brdą a Wdą", gdzie granice określają ludzie, architektura, woda i natura, tworząc wzajemne przenikanie. Jest to kraina urokliwej przyrody, doceniona przez UNESCO jako Światowy Rezerwat Biosfery "Bory Tucholskie".