• Rzemiosło garncarskie na terenie Kaszub od końca XVIII do 1939 r.

Rzemiosło garncarskie na terenie Kaszub od końca XVIII do 1939 r.

25,00 zł
Brutto Cena nie uległa zmianie

Interesująca monografia jednego z podstawowych zawodów każdej społeczności. Książka ta przedstawia obraz garncarstwa w okresie, gdy coraz bardziej ustępować zaczynało pola naczyniom z manufaktur.

Ilość

Interesująca monografia jednego z podstawowych zawodów każdej społeczności. Książka ta przedstawia obraz garncarstwa w okresie, gdy coraz bardziej ustępować zaczynało pola naczyniom z manufaktur. Autorka przedstawia nam korzenie tego zawodu wywodzące się z średniowiecznych cechów, prezentuje ośrodki, warsztaty i rodziny garncarskie, omawia funkcjonowanie warsztatów oraz prezentuje produkty jakie z nich wychodziły.
Przedstawia też okoliczności w których kaszubskie garncarstwo z rzemiosła powszechnego użytku, przekształciło się w twórczość ludową w dzisiejszym jej rozumieniu.

Indeks : 149 83-89079-57-7

Opis:

Format:
16x23cm
Język:
polski
Liczba stron:
255
Wydawca:
Instytut Kaszubski
Miejsce i rok wydania:
Gdańsk 2006

Specyficzne kody :

Stan: Nowy

Produkty w tej samej kategorii:

Smaczne garnki Kuchnia Kaszub premium

 Pochodząca z Choczewa na Kaszubach Sylwia Garska-Chmarycz w 9. sezonie programu MasterChef dotarła aż do finału i zajęła w nim 2. miejsce. Na co dzień prowadzi firmę budowlaną, a jej wielkim marzeniem jest otwarcie własnej knajpki, Chmaryczówki, której projekt już jest gotowy! Ale wpierw do przyszłych gości i miłośników dobrego jadła trafia ta wyjątkowa książka kucharska. 

Cena 30,00 zł

Promocje

244x316reklama kaszubska ksiazka mala (3).png

https://kaszubskaksiazka.pl/szukaj?ticats=0&s=bycio