

Oddajemy do Państwa rąk dwujęzyczne, kaszubsko-polskie wydanie arcydzieła literatury kaszubskiej Żëcé i przigódë Remùsa autorstwa Aleksandra Majkowskiego (1876‒1938), przetłumaczone przeszło pół wieku temu na język polski przez Lecha Bądkowskiego (1920‒1984). Jest to pierwsze tego typu wydanie w postaci audiobooka w historii tej książki. Ukazuje się ono w szczególnym – 2021 roku – w czasie kiedy swą działalność zainaugurowała Fundacja „Samorządność” im. Lecha Bądkowskiego, mająca w planie podtrzymywać i promować myśl tego wybitnego Pomorzanina. To także rok, w którym mija dziesiąta rocznica śmierci kaszubskiego Wydawcy – Wojciecha Kiedrowskiego (1937‒2011), który był wielkim orędownikiem tej niezwykłej powieści i wiele dobrego uczynił dla jej popularyzacji. Zachęcamy do wędrówki remusowym, kaszubskim szlakiem – tym razem przewodnikiem-lektorem będzie Tomasz Fopke. Czeka na Was nieznane i wciąż na nowo odczytywane. Udajcie się na poszukiwania. Andrzej Busler (ze wstępu)
CD 1
Żëcé i przigòdë Remùsa
Aleksander Majkowski
Czyta: Tomasz Fopke
CD 2
Życie i przygody Remusa
Aleksander Majkòwsczi
Tłumaczenie na język polski: Lech Bądkowski
Partner wydania: Fundacja Samorządność im. Lecha Bądkowskiego
Nagrania dokonano w North Studio Tadeusz Korthals
Projekt okładki: Małgorzata Bądkowska
Referaty wygłoszone 7 listopada 2020 r. na konferencji popularnonaukowej Biskup Konstantyn Dominik – nadzwyczajnie zwyczajny zorganizowanej przez Oddział Kociewski Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Pelplinie oraz Bibliotekę Diecezjalną im. Biskupa Jana Bernarda Szlagi w Pelplinie
Z tego Słownika korzystać mogą wszyscy, którzy chcą wzbogacić zasób swego słownictwa kaszubskiego tak w mowie, jak i przy tworzeniu tekstów pisanych.
1Zbiór najpiękniejszych legend z terenu Kaszub. Opracowane przez nauczyciela – regionalistę, przeznaczone są dla młodego czytelnika i z powodzeniem mogą być wykorzystywane w szkole.
W tej książce dokładnie opisano, jak przygotować zupy, tradycyjne potrawy na Wielkanoc, potrawy na Boże Narodzenie, potrawy Kaszubów na co dzień, desery i różne przetwory.
#kuchniakaszubska #ksiazkakucharska #smakikaszub
Książka opowiada o podróżach Moniki i Szczepana, którzy odwiedzają kaszubskich pisarzy, a każdy z nich opowiada historię swojego życia.
Druga płyta z muzealnej serii "Gôdczi kaszëbsczich gôdôszów" zatytułowana ,,Jachtë z plestą… gôdczi Józefa Roszmana’’. Józef Roszman, gawędziarz pochodzący z Połczyna, od lat 70. ubiegłego wieku występuje na kaszubskiej scenie opowiadając anegdoty. Na płycie znajduje się 18 opowiadań, gadek, w gwarze belockiej, które rozśmieszą, ale też zmuszą do refleksji.
Czasopismo o tematyce społeczno-kulturalnej dotyczącej Pomorza i Kaszub wydawane od 1963 roku przez Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie.