• Tygiel smaków
  • Tygiel smaków
  • Tygiel smaków
  • Tygiel smaków

Tygiel smaków - książka kucharska

39,00 zł
Brutto
Cena nie uległa zmianie

W publikacji prezentowane jest ok. 140 przepisów tradycyjnych i regionalnych potrwa charakterystycznych dla obszaru działania LGD Sandry Brdy. tj. gmin Chojnice, Brusy, Czersk, Konarzyny i Lipnica.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Jeszcze sto lat temu sama kuchnia i związane z nią czynności były niemal wyłączną domeną kobiet, a tajniki związane z przygotowywaniem potraw przechodziły z babki na matkę i z matki na córkę, w sposób ściśle praktyczny – przy stolnicy, przy placie i przy grapach. Panny na wydaniu, które miały wkrótce stać się gospodyniami, od wczesnego dzieciństwa opanowywały kuchenne umiejętności, podpatrując krzątające się po kuchni starsze pokolenia. Te, które praktykowały w obfitujących w zagraniczne składniki i zamorskie kondymenty kuchniach dworskich albo w pielęgnujących polską tradycję kuchniach ziemiańskich, zanosiły zaczerpnięte z nich inspiracje do własnych domów, ubogacając tym samym klasykę własnego stołu. (...)

Właśnie teraz odchodzą ostatnie pokolenia gospodyń, które miały jeszcze szansę zgłębiać kuchenne tajniki w codziennej domowej krzątaninie, w naturalny sposób nabywając przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę i umiejętności. Wybrzmiewa zatem ostatni dzwonek na spisanie ich relacji i wspomnień, począwszy od tych podświadomie zapomnianych, bo świadczących o ubóstwie dawnych czasów, po te najbardziej wystawne, świadczące o bogatej tradycji regionu. (...)

Niech zatem ta publikacja stanowi preludium do pogłębionej dyskusji na temat tradycji lokalnej kuchni. W żadnym razie nie należy jej traktować jako zamkniętą całość ani jako jedynie obowiązującą wyrocznię w tej sprawie. Wprost przeciwnie, zachęcam wszystkich tych, którym dziedzictwo kulinarne, a z nim krzewienie lokalnych zwyczajów i tradycji, leży głęboko na sercu, do aktywnego odkrywania zapomnianych smaków i przepisów. Oto jest po temu okazja.

Artur Michna – Krytyk kulinarny

Zespół redakcyjny: Grażyna Wera-Malatyńska, Stanisław Piesik, Artur Michna, Maria Guz, Teresa Kropidłowska

Opracowanie kaloryczności – dietetyk Ewa Pierucka

Indeks : 556 9788393851676

Opis:

Język:
polski
Liczba stron:
142
Oprawa:
twarda
Wydawca:
Stowarzyszenie Wdzydzko - Charzykowska Lokalna Grupa Rybacka „Mòrénka”
Format:
19 x 24 cm
Miejsce i rok wydania:
Gdańsk 2020

Specyficzne kody :

Stan: Nowy

Produkty w tej samej kategorii:

Słowiańskie bogi i demony
  • Obecnie brak na stanie
Słowiańskie bogi i demony

Jakie atrybuty posiadał Perun? Kim była Mokosz? Jak przedstawiany był Światowid? Który naród najczęściej modlił się do Wołosa? Za jakie sprawy odpowiedzialny był Radagost? Gdzie czczony był Rugewit? Skąd zwyczaj topienia Marzanny? Odpowiedzi znajdziesz w tej książce.

Cena 30,00 zł
Fischmarkt w Gduńsku

W publikacji został opisany historyczny FISHMARKT będący nawiązaniem do wielowiekowej tradycji Targu Rybnego w Gdańsku, sięgającej 1343 roku.

Cena nie uległa zmianie
Cena podstawowa 4,00 zł -50% Cena 2,00 zł
Małe Światy

"Małe światy" jest uzupełnieniem wystawy w Muzeum – Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach . Czytając ją poznajemy głównych bohaterów "skansenu" we Wdzydzach, czyli założycieli Muzeum – Teodorę i Izydora Gulgowskich.

Cena 49,00 zł
ABC Borowiacy z Borów Tucholskich

To kolejna pozycja z popularnej serii „ABC”, która w skondensowanej formie prezentuje najważniejsze informacje na temat mieszkańców Borów Tucholskich, ich historię oraz teraźniejszość. 

 

Cena 9,00 zł

Promocje

244x316reklama kaszubska ksiazka mala_2.png

https://kaszubskaksiazka.pl/szukaj?ticats=0&s=bycio