- Obecnie brak na stanie
Smaczne garnki Kuchnia Kaszub premium
Pochodząca z Choczewa na Kaszubach Sylwia Garska-Chmarycz w 9. sezonie programu MasterChef dotarła aż do finału i zajęła w nim 2. miejsce. Na co dzień prowadzi firmę budowlaną, a jej wielkim marzeniem jest otwarcie własnej knajpki, Chmaryczówki, której projekt już jest gotowy! Ale wpierw do przyszłych gości i miłośników dobrego jadła trafia ta wyjątkowa książka kucharska.
Jak pisze we wstępie: „Moim największym i najdłużej oczekiwanym na spełnienie marzeniem było napisanie książki kucharskiej, w której mogę pokazać siebie od kuchni. Moja kuchnia kocha kontrowersje, pewien układ, odrobinę zaufania i mnóstwo pozytywnego myślenia – że jeśli czegoś dałeś za dużo lub o czymś zapomniałeś, to nic wielkiego się nie stało, bo zawsze jest jakaś alternatywa albo można stwierdzić, że tak właśnie miało być. W końcu kuchnia to ogromna galeria sztuki, w której Wy jesteście artystami, więc albo gość skosztuje tego, co zrobiliście, i doceni, że przygotowaliście to właśnie dla niego, albo po prostu już więcej dla niego nie ugotujecie…”
Wykorzystując lokalne produkty, Sylwia Garska-Chmarycz definiuje kuchnię Kaszub na nowo. Serwuje kaszubskie brownie z dżemowych resztek, słodko-kwaśne lody szczawiowe i frykasy… z ośmiornicy! To kuchnia premium, ale dostępna dla każdego, podatna na modyfikacje i indywidualną fantazję. Wśród 44 przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Znacie smak nieziemsko delikatnego mięsa królika? A co, gdyby je przyrządzić w sosie chałwowym? Mieliście ochotę sięgnąć po amura albo turbota zamiast oklepanego pstrąga? A może zawsze chcieliście przygotować soczyste przegrzebki, tylko nie wiedzieliście, od czego zacząć? W Smacznych garnkach bulgocą najbardziej nieoczywiste połączenia smaków – tych znanych z kaszubskiej kuchni i tych z wielkiego świata: łososia i boczku, dzika i małż, czerniny i jagód…
Zobacz także
-
Kociewskie zioła i przyprawy ze zblewskich łąk...Cena 39,00 zł
-
Tradycyjna kuchnia kaszubskaCena 26,00 zł
-
Książka kucharska Smaki Kaszub / Smaczi Kaszëb...Cena nie uległa zmianie
Produkty w tej samej kategorii:
5Autorami publikacji Historia Kaszubów na jeden wieczór są: Michał Hinc, Adam Lubocki oraz Mateusz Szuba – pracownicy wejherowskiego Muzeum.
Książka Władysława Łęgi zawiera bezcenny dla współczesnych badaczy i regionalistów materiał, który ocalił od zapomnienia obraz dawnego Powiśla, z jego charakterystyczną oraz unikatową kulturą materialną i niematerialną. Prezentuje nieistniejący już świat dawnych mieszkańców tego regionu, ich życie codzienne oraz świąteczne zwyczaje, pokazuje ich domostwa, warsztaty pracy oraz to, jak się zachowywali, wypełniając codzienne obowiązki, i jak spędzali czas wolny.